Roos Prommenschenckel zet zich al jaren in om de positie van mensen met een lichamelijke beperking te verbeteren. Dit deed zij eerst als Ambassadeur van Onbeperkt Nederland en later vanuit haar eigen stichting, de Roos Prommenschenckel Foundation. In de afgelopen jaren heeft zij verschillende projecten opgericht:
Roos lanceert PimpedbyRoos
Roos Prommenschenckel lanceerde met een wervelende show haar eerste zeer bijzondere lijn, genaamd ’PimpedbyRoos’, een lijn van producten waarmee je saaie aanpassingen, zoals een rollator, rolstoel en kruk een moderne look kunt geven. Op de catwalk in the Grand showden verschillende jongeren met een lichamelijke beperking en bekende Nederlanders de PimpedbyRoos-producten. Zij lieten zien dat PimpedbyRoos een eigentijds en hip product is. Zo kwamen de rollators ineens heel vrouwelijk en elegant over.
PimpedbyRoos bestaat uit hoezen en klemmetjes voor om je hulpmiddel die je outfit afmaakt en goed te combineren is met verschillende kledingstijlen. Hierdoor zal je hulpmiddel niet alleen praktisch zijn, maar tegelijkertijd een soort extra accessoire vormen voor bij je kleding. De hoezen zijn vervangbaar waardoor je het aan je stijl van die dag aan kunt aanpassen. Je kunt de PimpedbyRoos producten bestellen via de webwinkel van
www.pimpedbyroos.nl.
Roos: "Eigenlijk zijn dingen zoals een portemonnee en een auto ook allemaal producten waardoor wij beter kunnen functioneren, maar toch willen wij er graag een die er mooi uit ziet. Dit geldt ook voor onze hulpmiddelen".
PimpedbyRoos is volledig gefinancierd door de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). (
www.nsgk.nl).
foto: © Bastiaan van Musscher
Ontbijtend de arbeidsmarkt verbeteren
Tijdens een ander project werkte Roos aan het verbeteren van de arbeidsmarkt door een gezamenlijk ontbijt te organiseren voor jongeren met een beperking en kopstukken uit het bedrijfsleven. Terwijl er een eitje werd getikt kregen directeuren van grote bedrijven en overige potentiele werkgevers op een ongedwongen manier inzicht in de geschiktheid van mensen met een lichamelijke beperking voor de arbeidsmarkt. Daarnaast werden zij er van overtuigd dat deze categorie werknemers vaak een toegevoegde waarde voor hun bedrijf kunnen betekenen. Zo kan iemand met een beperking bijvoorbeeld communicatief veel sterker zijn dan een leeftijdsgenoot zonder beperking, omdat zij in hun jeugd niet als andere kinderen buiten konden spelen maar veelal binnen tussen volwassenen verkeerden. Doordat zij een andere ontwikkeling doormaakten dan leeftijdsgenoten zijn mensen met een beperking vaak veel creatiever, beschikken over meer doorzettingsvermogen en zijn meer oplossingsgericht dan anderen. Ze zullen niet snel van hun stuk zijn als ze met onverwachte problemen worden geconfronteerd. Daarnaast is het een vaststaand feit dat iemand met een beperking vaak veel meer arbeidsvreugde met zich meebrengt dan anderen, simpel omdat ze dolgraag aan de slag gaan en het niet als een verplichting beschouwen. Het arbeidsmarkt-ontbijt kwam tot stand met ondersteuning van het Revalidatiefonds en Fortis Foundation. Het wierp zijn vruchten af, want tientallen werkzoekenden vonden door dit initiatief een werkkring of een stageplaats. Bij de deelnemende bedrijven werden plannen van aanpak geïmplementeerd om structureel mensen met een beperking aan te nemen.
Rondvluchten
Later organiseerde Roos samen men met de KLM en de Dutch Dakota Organisation twee rondvluchten met een historisch DC 3 vliegtuig boven Nederland voor 22 chronisch zieken en gehandicapte (pleeg)kinderen. Aanleiding tot dit initiatief was het gegeven dat het voor chronisch zieken en gehandicapten vaak erg moeilijk is om te kunnen vliegen. Afhankelijk van de aard van de beperkingen is het voor sommigen zelfs noodzakelijk om in een vliegtuig zes tot acht stoelen te reserveren, iets dat vanzelfsprekend door de hoge kosten tot de onmogelijkheden behoort. Vaak is er per vliegtuig maar beperkte ruimte voor rolstoelers. De 22 gehandicapte hoogvliegers waarvoor de rondvluchten waren georganiseerd, beleefden niet alleen de dag van hun leven, maar kregen na afloop van de vluchten elk ook nog eens een officieel vluchtcertificaat uitgereikt!
Een kalender van 12 vrouwen met een lichamelijke beperking
Het eerste grote zelfstandige project van Roos was een kalender van twaalf vrouwen met een lichamelijke beperking. Deze kalender bracht zij op de markt om te laten zien dat een handicap maar een detail is van wie je bent. Hoe erg of hoe aanwezig je beperking ook is, het blijft maar een detail van jou als persoon. Het werd een prachtige productie met foto’s die het wezen van de poserende modellen treffend wisten te raken. In slechts twee maanden tijd werkte Roos het conceptidee volledig uit en lagen de kalenders in de winkel.